Sushi pärineb Jaapanist ning sisaldab enamasti toorest kala. Sushi defineerivaks osaks on äädikas leotatud riis. Sushi tähendab jaapani keeles “hapumaitselist”.
Vanas Jaapanis oli sushi kääritatud riisis marineeritud kala. Aja jooksul asendati kääritatud riis äädikas leotatuga, mis muutis sushi tänapäevaseks.
Jaapanis on sushi koka amet väga prestiižne, selleks läbitakse raske 10 aastane koolitus ning praktika, enne kui kokk saab klientidele sushit valmistada. Esimestel aastatel saab algaja kokk vaid koristada ja riisi pesta.
Tänapäeva sushi isaks loetakse Hanaya Yoshit, kes hakkas esimesena 19. sajandi alguses Tokyos nigiri tüüpi sushit tegema ja müüma. Sushi restoranid tekkisid tänu 1923 Kanto maavärinale, enne seda olid kinnisvara hinnad liialt kõrged ja sushit müüdi tänavatel, toidukioskitest. Peale maavärinat hinnad langesid ja restorani pidajad said endale restorani pinna osta. Maailma populaarseim sushi restoran Sukiyabashi Jiro asub Tokyo metroos.
18. juunil peetakse rahvusvahelist sushi päeva!
Arigato! Kampai!
MAKI – tuleb jaapanikeelsest sõnast “maku”, mis tähendab rull või mähisti. Mähiseks on enamasti vetikas ehk norileht kus sees on sushi riis ning lisandid.
URUMAKI- on rull kus täidis on mähitud vetikasse ning riis on väljaspool.
HOSOMAKI- on rullitud maki norilehe sees.Sisu koosneb ühest või kahest koostisainest. Rullid on väiksemad ja õhemad.
TEMPURA– jaapanipärane friteerimine ja niimoodi valmistatud toitude üldnimi. Toidupaladele küpsetatakse ümber krõbe koorik, kuid toidupalad ise ei tohi taigna sees ülemäära küpseda.
SETID– on komplektid ,mis koosnevad mitmetest erinevatest makidest ja sushirullidest.
NIGIRI– on sushi, mis koosneb toore kala lõigust, mis on kokkupressitud riisi peal.
SASHIMI-on garneeritud lõigud toorest kalast või lihast.